LA LACTÀNCIA MATERNA I LA SEVA IMPORTÀNCIA AL DESENVOLUPAMENT DELS MAXIL·LARS

LA LACTÀNCIA MATERNA I LA SEVA IMPORTÀNCIA AL DESENVOLUPAMENT DELS MAXIL·LARS

La lactància materna no només té beneficis des del punt de vista nutritiu, immunològic i emocional d’unió maternoinfantil sinó que hem de considerar la seva importància en la prevenció de maloclusions (males mossegades entre dents superiors i inferiors).

Tots coneixem els beneficis de la llet materna en els primers moments de la nostra vida: beneficis nutricionals, per les vitamines i aminoàcids essencials que aporta; beneficis en les defenses, per les immunoglobulines i anticossos; beneficis emocionals en la relació de mare i fill, etc. A més d’això, la lactància materna afavoreix el correcte posicionament de les arcades dentàries i per tant, una bona oclusió dentària.

Tots els nadons neixen amb una mandíbula petita en relació amb el maxil·lar superior. La succió del pit ajuda a que la mandíbula “avanç” en la seva posició i per tant s’obté una millor relació entre maxil·lar superior i inferior. Els estudis indiquen que amb l’exercitació dels músculs mastegadors i facials al alletar es disminueix un 50% les maloclusions.

La lactància materna també facilita la respiració nasal del bebè, ajuda a un correcte posicionament de la llengua ia un bon desenvolupament de la musculatura oral, prevé una deglució atípica, estimula una correcta forma del paladar i augmenta el flux salival.

La majoria de odontopediatres aconsellen la lactància materna durant els primers 6 mesos a causa dels avantatges que representa per al desenvolupament del nadó.